Geen boekingskosten


Betrouwbare aanbieders


Gegarandeerd de beste prijs

Waar moet je rekening mee houden voor een oldtimerverzekering?

Geplaatst op 23 april 2019

Om een oldtimerverzekering af te kunnen sluiten, moet jouw wagen aan speciale voorwaarden voldoen. Een normale verzekering afsluiten kan altijd, maar is een stuk minder voordelig. Let dus op wanneer je jouw klassieker gaat verzekeren.

 

Oldtimerverzekering of normale autoverzekering?

Voor een oldtimer kun je het best een speciale oldtimerverzekering afsluiten. Bij een normale autoverzekering wordt er namelijk gekeken naar de nieuw- of dagwaarde. Bij een oldtimer moet er gekeken worden naar de taxatiewaarde van de wagen. Enkel dit is van belang bij het afsluiten van een oldtimerverzekering. Deze taxatiewaarde bepaalt samen met de leeftijd van de wagen de premie van de verzekering. Globaal genomen betaal je meer premie naarmate de leeftijd en waarde van de oldtimer hoger zijn. Als je je aansluit bij een vereniging voor oldtimers die lid is van de Federatie voor Historische Automobiel- en Motorfietsclub, kun je vaak 5 tot 10% premiekorting krijgen.

 

Bij een oldtimerverzekering heb je de keuze tussen WA, beperkt-casco en allrisk, net als bij een normale autoverzekering. Ook aanvullende verzekeringen voor rechtsbijstand of schade aan inzittenden kunnen afgesloten worden. In het geval van een WA-verzekering maakt de keuze tussen oldtimer of normale auto niet uit. Hierbij wordt de schade aan jouw persoonlijke wagen namelijk niet vergoed.

 

Enkel in de zomer verzekerd

Hou jij jouw oldtimer in goede staat door hem slechts in de zomermaanden te gebruiken? Dan doe je er goed aan een oldtimerverzekering te kiezen voor slechts enkele maanden. Zo hoef je tijdens de maanden waarin hij stilstaat geen premie te betalen. Het kenteken van je oldtimer dient tijdelijk geschorst te worden om de verzekeraar en de RDW duidelijk te maken dat de oldtimer tijdens die periode niet in gebruik is. Vraag even na of de verzekeraar deze mogelijkheid biedt.

 

Autoschade oldtimer

In geval van schade, vergoedt de oldtimerverzekering enkel de schade op basis van de taxatiewaarde. Deze wordt om de 3 jaar door een taxateur vastgesteld. Wanneer je schade claimt, betaal je een eigen risico: 0, 100 of € 150. Dit risico is soms af te kopen mits het betalen van een hogere premie. Het opbouwen van schadevrije jaren is niet mogelijk met een oldtimerverzekering. Na een schadeclaim blijft de premie van de autoverzekering dus ongewijzigd. Zonder schade rijden levert ook geen no claim-korting op en kan niet worden opgebouwd. Bezorgt een ander schade aan jouw auto, dan kun je beroep doen op de WA-verzekering van de partij in kwestie.

 

Voorwaarden oldtimerverzekering

Om een oldtimerverzekering af te sluiten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De auto moet een minimale leeftijd hebben, deze ‘oldtimerleeftijd’ verschilt per verzekeraar. Sommigen beschouwen 12 à 15 jaar als oldtimer, anderen hanteren een termijn van 20 of zelfs 25 jaar om een auto als oldtimer te beschouwen. Oldtimers vallen vaak buiten de wegenbelasting. Maar de leeftijdsgrens ligt hier wel wat hoger dan bij het afsluiten van een verzekering voor oldtimers. Je moet bovendien ook aangesloten zijn bij de FEHAC en je mag niet meer dan 5000-700 kilometer per jaar rijden. Per oldtimerverzekering verschillen de voorwaarden verder. Factoren waarnaar gekeken wordt zijn o.a. de leeftijd van de bestuurder, maximaal gewicht voor de oldtimer en het gebruik van de wagen. De auto moet een minimale taxatiewaarde hebben en van een bepaald automerk zijn. Voldoen jij en de auto niet? Je komt nog steeds in aanmerking voor een normale autoverzekering.